tisdag 18 januari 2022

Dyster start på 2022

 Det verkar som om varje nytt år så är blir det lite turbulent och 2022 verkar inte vara annorlunda. Långa räntor som sakta börjar sega sig uppåt, Rysslands hot mot Ukraina och flygande drönare över strategiskt samhällsviktiga platser på hemmaplan har verkligen satt börsen i gungning. 

Avanza brukar skicka ut en varning när börsvärdet när det egna värdet på depån har gått ner med 10% eller mera får mig att tänka på senast för snart 2 år sedan när coronan slog till i världen. Det var då jag för första gången fick det mailet om att värdet hade gått ner med mer än 10%. Många av aktierna låg på röda siffror i slutet av nedgången men det tog inte så lång tid innan värdet i stort sett var tillbaka på samma nivåer som tidigare. Så nu är det dags igen och det återstår att se hur långt detta kommer att pågå. 

Många mindre bolags aktie får hårda smällar nu men det gäller att skilja på företaget och dess aktier. De lever helt olika liv och det som återspeglar sig i företagets utveckling kanske inte  återspeglar sig i värdet av bolagets aktier och oftast så brukar aktien vara före sin tid och visa vägen.

Fördelen med tillfälliga ras om man är långsiktig sparare är att sitta lugnt i båten och inte paniksälja för det är oftast då man är en förlorare i det långa loppet. Statistiken visar att de som låg kvar om det nu gäller fonder eller aktier är vinnare när börsen vänder upp igen för de som sålt tidigare försöker hoppa på tåget igen när det börja stiga medans den som behållit sina placeringar kan köpa på sig rea aktier eller fondandelar under nedgången.

Att placera sina pengar på börsen är en bra affär i längden men man måste ha i bakhuvudet att värdet kan minska så det gäller att inte satsa pengar som ska användas inom 1 år utan dessa ska sättas in på ett sparkonto där de är säkra.

I skrivande stund har mina placeringar slagit index rätt rejält (-11.6%) och det vill man ju men det ska vara på plussidan. Bäst har det gått för dem som satsat på de 30 st största bolagen på Stockholmsbörsen där index endast gått ner drygt 4%. Så i nedgångstider är det småbolagen som får mest stryk och det är dem jag har. :)

Hur har det gått för dig?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar