tisdag 20 november 2018

Spara eller inte spara

Ja det är frågan.
I mitt fall så har det varit en del av livet sedan jag var tonåring och ville faktiskt redan då bli ekonomiskt oberoende. 
Ville ha ett eget företag och fantiserade mycket om det. 
Sparade mycket när jag bodde hemma i en fond i Nordea som hette Allemansfond Beta och den gick mycket bra under 80-talet. 

Har varit sparsam hela mitt liv men mycket har kommit i mellan som äter upp kapitalet. 
Har vid flera tillfällen försökt komma igång igen för att få en bättre balans mellan inkomst och sparande och det har väl gått så där.

När jag för snart 10 år sedan bestämde mig för att komma på fötter igen och inte leva över mina tillgångar så har det bara gått åt ett håll och det är uppåt.

Så under 2015 såldes alla fonder i Länsförsäkringar och även mitt privata pensionssparande och allt flyttades över till Avanza. Där köptes det in nya fonder i en ISK och i ett nytt pensionssparande. 
Har sedan flytten gjort regelbundna överföringar vid lönen, dvs betalat mig själv först med ett fast belopp varje månad och det har gått direkt till ISK kontot på Avanza.
Tyvärr så gick jag in med alla pengar på en gång, i och för sig i flera olika fonder men det var på toppen av börsuppgången innan nedgången tog resan söderut och den pågick i cirka ett år. 
Efter det året så började jag sakta sälja av fonderna när de hade 
stigit tillbaka till anskaffningsvärdet eller över det och började istället att köpa in aktier. 
Hade lite flax i många bolag som inte hade repat sig riktigt efter börsnedgången så jag kunde köpa in mig till låg kurs. 
Givetvis var det inte alla som gick så bra men en större del bidrog till att portföljen ökade i värde sakta med säkert. 

Det pratas mycket på sociala medier som Twitter m.m om hur mycket man ska spara för att kunna gå i pension tidigare och vissa har slutat efter 30 års ålder.
I mitt fall så har jag passerat den åldern med nästan 20 år och som man säger om sparande med ränta på ränta är att tiden är ens bästa vän. Det betyder att under en lång spartid så ökar pengarna tack vare ränta på räntan metoden, det är som att se en snöboll rulla ner för en backe, den blir bara större och större, samma gäller ett sparande. 
Så om man är intresserad av hur mycket man måste spara för att gå i pension tidigare än 67 år eller senare kan söka på ordet #sparkvot eller läs mera matnyttigt på Utdelningsseglarenblogg.

Min sparkvot har jag tänkt över och den ska öka gradvis över tid med några hundra lappar men samtidigt ha pengar att göra något kul för. 
Men tänker man efter så finns det mycket små utgifter som kan läggas varje månad på det egna sparandet. 
Bara en sån sak som att hoppa över att köpa kaffe på vägen till arbetet, de flesta företag har det till sina anställda helt gratis. 
Då har du sparat in säg en 20-30 kr/dag och det blir upp mot en 150 kr/vecka och 600 kr/mån som blir 7200 kr/år.
Börjar man räkna på dessa små inköp så blir det stora summor över tid som kan förränta sig öka i värde.

Får du en löneförhöjning lägg den på sparandet, köp inte vatten på flaska utan ta vatten från kranen istället eller köp en soda stream som bubblar vattnet nästan gratis. 
Kan du gå ner i kostnad för att byta ett abonnemang då kan du föra över mellanskillnaden till sparkontot istället, ja det går att fortsätta hur länge som helst. 

Men man måste komma igång och sen går det av bara farten, du satsar ju på dig själv och driver det hela som ditt egna företag. 

Lycka till och spara ordentligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar