söndag 24 maj 2015

Investera i Dig själv.

Investera i Dig själv är något väldigt nyttigt för den egna privat ekonomin.
Är det något Du gör regelbundet?

Själv har jag börjat investera i min framtid och då med ett långsiktigt fondsparande på minst 5-10 år. 
Har nu läst både på Rikatillsammans.se utomordentliga blogg och böcker av Per H Börjessons - "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" och Tobias Schildfats - "Vägen till din första miljon - Alla kan bygga en pengamaskin".

Ovan nämnda beskriver hur Du gör för att skapa ett rikare liv och få en bättre kontroll över din egen privatekonomi.
Mycket bra råd hur du ska tänka när du sparar och lyssna inte på vad mäklarna eller rådgivare på banken säger. 
När du läst böckerna förstår du att banken bara vill åt dina pengar och vill sälja dig deras dyraste produkter.
Kom ihåg att en mäklare inte kan se i framtiden mer än vad du kan så det blir mer som en spekulation eller gissning hur det kommer att gå och är det råd du vill satsa Dina pengar på?


För att gå tillbaka till hur man ska börja spara på autopilot varje månad är att sätta undan dem direkt vid lön med en automatisk överföring och pengarna investeras sedan i förvalda fonder.
Tanken är att spara 10% av nettolönen dvs efter skatt och göra det regelbundet. Bäst är att föra över pengarna direkt annars finns risken att pengarna går åt till något annat istället.
En tanke som slagit mig som är så klockren är att du faktiskt blir 10% rikare för varje månad du sparar till dig själv. 
Givetvis kan fonderna gå upp och ner och ibland så köper du dyra fondandelar när börsen går upp och eller att du tankar billiga när det är lågkonjunktur och börsen är på nedgång. 
Då gäller det att ha is i magen och inte sälja utan se framåt för att få den utdelning av sparandet man hade tänkt sig. 

Som du kommer att märka när du läser så pratas det om att överge de stora bankerna som tjänar för mycket pengar redan nu och satsa ditt framtida sparande i mindre nischbanker som t ex. Avanza vilket jag själv gjort. 
Tänk på att om du har pengarna i en storbank så får du betala en fast förvaltningsavgift varje år oavsett om fonden går bra eller inte. En procentuell avgift har de flesta fonder och den kommer man inte undan oavsett bank men det finns ju undantag som t ex fonden Avanza Zero vilket är helt kostnadsfri. 
Avanza så har de inga fasta förvaltningsavgifter och fungerar lika bra om du skulle vilja köpa aktier, optioner osv med lägre courtageavgifter.
Jag har tom flyttat över min pensionsförsäkring för undvika den fasta avgiften. Avgifterna kanske inte verkar så stora för ett år, men räknar du på 10, 20 eller 30 år så har säkert upp till en tredjedel av sparandets tillväxt försvunnit i diverse avgifter. 

En annan sak att tänka på är att hitta bra fonder med låga avgifter. Mycket talar nu för att satsa pengarna i indexfonder, de följer ett visst index och är oftast helt automatiserade och har ingen aktiv förvaltning, med andra ord inga personer som sköter fonderna. 
Indexfonder finns både lokala och globala som Europa, USA.
Mina fonder har en fondavgift på c:a 0,4% upp till 1,00% per år. 
När man jämför olika fonder och vad de kostar ungefär under en 10 års period så finns det något som heter "Normanbelopp" och ett lågt belopp visar att de prognosiserande kostnaden för fonden är relativt låg och vice versa.

Är du behov av en buffert för framtida oväntade utgifter så är det nog bäst att spara ihop den först innan pengamaskinen startas upp. 
Har du ingen buffert kan det lätt bli så att man nallar på detta kapital och det är ju inte meningen. 

Så börja bygga ditt framtida pengamaskin redan nu, det gjorde jag, varför vänta.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar