söndag 12 januari 2020

Träplantering i Afrika bluff eller seriös verksamhet?


Tänkte jag skulle berätta min historia hur mitt intresse började med Betterglobe (ej sponsrad länk).
Det var en bekant som arbetat länge inom MLM (Multi level marketing) som introducerade denna möjlighet och hen blev då min sponsor, dvs om jag köpte ett visst paket så fick hen bonus för det.
I mitt fall så såg jag mer det som ett sätt att hjälpa till som en välgörenhet i Kenya för dem som har det sämre än mig. Så plantering av träd i en semiöknen tyckte jag var en bra idé för att förbättra klimatet och villkoren för de boende med arbete och förnödenheter.
Så jag köpte 1 träd månadsvis och vid något tillfälle en bunt till ett bättre pris och gjorde så i 5 år.
Inte för att glömma den avkastning som utlovades av företaget gör det lockande att investera i.
Så efter 5 år börjar avkastningen delas ut årligen och det kommer från försäljning av naturgummi, nötter och frukt. Slutligen efter 20 år så ska träden fällas och då kommer den större avkastningen att realiseras.
Allt gott så långt.

Men efter att läst mer om företaget på Twitter under 2019 och speciellt då #finanstwitter så började jag tveka på företagets välmening. De personer jag följer på Twitter är både erfarna och duktiga på att söka fakta och gräva efter oegentligheter.
Så mycket av de negativa som det skrevs om då fick mig att tänka om och avsluta mina trädköp för alltid.
Frontpersoner för Betterglobe i Sverige började blocka mer frågvisa twittrare om hur verksamheten egentligen är uppbyggd och hur den fungerar och det är aldrig bra pr.
Ljusskygga företag ska man försöka att undvika.

Men det är inte därför jag skriver detta inlägg utan vad som hände när jag skulle ta ut min första avkastning. Efter att ha väntat 5 år på utdelning så loggande jag in på min sida och begärde ett uttag på ca €80.  Det som kom upp i text var att det även skulle tas ut en uttagsavgift på €10, drygt 10%, lite saftigt tycker jag och även andra kan jag tro.
Men uttaget gick inte igenom och då skickade jag en fråga till supporten på Betterglobe.
Tydligen har de satt upp en gräns på minimum €100 för uttag och det är inte så spararvänligt.
Det betyder att för att få ut avkastningen blir att vänta ett helt år och summan blivit högre.
Gällande avgiften så berättade supporten att det var banken som satt upp den, frågan är om det är banken som får den eller om det är Betterglobe som skor sig på spararen.
Det skulle vara intressant och se om det finns fysiska bevis på att det går att göra ett uttag och pengarna som utlovats kommer spararen tillgodo i slutänden.

Men finns det någon läsare eller känner någon som tjänat pengar på Betterblobe så skriv gärna en rad annars är risken stor att det bara ett korthus som kan falla ihop när som helst.

Så om du skulle fundera på att köpa träd, så läs på ordentligt och fundera om detta är ett seriöst erbjudande.


3 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om din upplevelse som investerare i Better globe. Det här är ytterligare en varningssignal i mina öron. Att hindra folk från att plocka ut sina pengar gör generellt att man kan hålla liv i ett pyramidspel längre.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för inlägget.
   Jag det är ju inte $10 jag ska ta ut en lite större summa.
   Får se i december om de nekar igen.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera