torsdag 14 mars 2019

Framtiden - gå tidigare än 67.

Det är många artiklar och skrivna böcker ute nu om personer som går i pension tidigare för att leva ett fritt liv utan arbete och slippa ekorrhjulet.
Tanken har funnits hos mig länge och har alltid tänkt bli ekonomiskt oberoende men saker har kommit i vägen och det kommer nu att bli svårt att nå det målet men jobbar envist på.

Har jobbat sedan gymnasiet och känner att jag behöver ett break för att finna mig själv och motivationen och vad som ska göras resten av mitt arbetsliv.
Att gå i pension inom en snar framtid är inte möjligt och pengarna som sparats ihop kommer inte räcka på långa vägar.
Tittar man närmare på Utdelningsseglarens suveräna blogg så ser man i tabellen hur lång spartiden är innan det går att säga upp sig från sitt arbete och leva på avkastningen från utdelningar.

Det bästa rådet som kan ges är att börja spara så tidigt i livet man bara kan.
Skulle sparandet starta tidigt krävs det inte så mycket pengar i början och tiden är spararens bästa vän med tanke på ränta på ränta utväxlingen.
Har själv inte känt av hur ränta på ränta påverkar mitt sparande ännu men det tar tid innan det händer så det kommer av sig själv.

Sen avgörs givetvis hur mycket som sparas varje månad och blir sparandet högt så förkortas tiden avsevärt när man kan gå ner i tid eller sluta arbeta. Det underlättar att ha en relativt hög lön så att de pengar som kan avsättas till sparandet blir stort och då kan spartiden kortas avsevärt.
Är lönen låg så får alla kostnader ses över och även boendet för att kunna spara mer och förkorta spartiden.
I mitt fall så testar jag nu hur mycket som jag kan spara. Är redan sparsam och ser inte konsumtion som något positivt utan håller hårt i de surt förvärvade slantarna.
Varje månad så för jag in lönen, sparandet och utdelningen i en mall som visar sparkvot och hur stora kostnader etc. som är ett bra hjälpmedel. Hämta ditt exemplar av sparmall deluxe och följ instruktionerna på hemsidan.
Det som jag har köpt som för mig är värt pengarna är en enkel sommarstuga som behöver lite upprustning men det är livskvalitét för mig att vara ute på landet och arbeta med tomten.
Så den kostnaden får bekosta min förtida pensionering lite grann.

Hur går era tankegångar inom detta område?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar