torsdag 14 mars 2019

Framtiden - gå tidigare än 67.

Det är många artiklar och skrivna böcker ute nu om personer som går i pension tidigare för att leva ett fritt liv utan arbete och slippa ekorrhjulet.
Tanken har funnits hos mig länge och har alltid tänkt bli ekonomiskt oberoende men saker har kommit i vägen och det kommer nu att bli svårt att nå det målet men jobbar envist på.

Har jobbat sedan gymnasiet och känner att jag behöver ett break för att finna mig själv och motivationen och vad som ska göras resten av mitt arbetsliv.
Att gå i pension inom en snar framtid är inte möjligt och pengarna som sparats ihop kommer inte räcka på långa vägar.
Tittar man närmare på Utdelningsseglarens suveräna blogg så ser man i tabellen hur lång spartiden är innan det går att säga upp sig från sitt arbete och leva på avkastningen från utdelningar.

Det bästa rådet som kan ges är att börja spara så tidigt i livet man bara kan.
Skulle sparandet starta tidigt krävs det inte så mycket pengar i början och tiden är spararens bästa vän med tanke på ränta på ränta utväxlingen.
Har själv inte känt av hur ränta på ränta påverkar mitt sparande ännu men det tar tid innan det händer så det kommer av sig själv.

Sen avgörs givetvis hur mycket som sparas varje månad och blir sparandet högt så förkortas tiden avsevärt när man kan gå ner i tid eller sluta arbeta. Det underlättar att ha en relativt hög lön så att de pengar som kan avsättas till sparandet blir stort och då kan spartiden kortas avsevärt.
Är lönen låg så får alla kostnader ses över och även boendet för att kunna spara mer och förkorta spartiden.
I mitt fall så testar jag nu hur mycket som jag kan spara. Är redan sparsam och ser inte konsumtion som något positivt utan håller hårt i de surt förvärvade slantarna.
Varje månad så för jag in lönen, sparandet och utdelningen i en mall som visar sparkvot och hur stora kostnader etc. som är ett bra hjälpmedel. Hämta ditt exemplar av sparmall deluxe och följ instruktionerna på hemsidan.
Det som jag har köpt som för mig är värt pengarna är en enkel sommarstuga som behöver lite upprustning men det är livskvalitét för mig att vara ute på landet och arbeta med tomten.
Så den kostnaden får bekosta min förtida pensionering lite grann.

Hur går era tankegångar inom detta område?


4 kommentarer:

  1. Ja, det är svårt att balansera nutid och framtid. Jag är också sugen på ett landställe. Har inte helt bestämt mig hur jag ska göra dock.

    SvaraRadera
  2. tack för länk till sparmallen. Jag tänker att det inte bara behöver finnas en väg till det målet du har. Så du vill vara ekonomiskt oberoende. Säg om du var det nu, vad skulle du göra då? Tänk om du kunde göra det redan nu och tjäna pengar på det samtidigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, svår fråga du ställer.
      I mitt fall måste jag vara sysselsatt annars är risken stor att det bara blir tv men det kan ju ändra sig efter en längre ledighet. Nu ser et nog ut som att det blir att jobba ett bra tag till men med större valmöjligheter.
      Framtiden får avgöra.
      Hur resonerar du?

      Radera
  3. Tack för ditt inlägg. Slumrande blogg och har missat dig helt.
    I mitt fall så vill jag inte ha någon stuga som kostar mycket varken i inköp eller drift.
    Ett tips är att du åker omkring och ser på stugor som ser lite vanvårdade och kontaktar ägaren drekt om de är intresserade av att sälja. Risken kan vara att huset är i dåligt skick men det får väl undersökas först. Mitt lantställe har vissa brister som vi arbetar med..men vi har tid. Enkel stuga enkel standard. Inge el inge problem, finns solceller som fungerar bra. Spis ock kyl driven av gas. 12v toa. Det går att fixa billigt och driftsäkert.

    Lycka til.

    SvaraRadera