måndag 31 december 2018

Tänk om man hade en sedelpress eller har vi det?


Detta inlägg tillägnar jag min barndomsfilm Dunderklumpen som väcker goda minnen från förr och det står en staty med jätten Jorm hemma i vitrinskåpet som ett minne. 
Man kan säga att Enöga som har en sedelpress på pakethållaren på cykeln (se videoklippet nedan) kan på sätt och viss associeras till denna bloggs namn Pengatillverkning Hemma. 
Tanken har ju alltid varit sedan bloggen startades att hitta sätt att få in en inkomst så att dyrbar tid inte behöver bytas ut mot pengar.
Motivationen har varit oregelbunden och försöken att få till det har gått berg och dalbana. 
Så lite skämtsamt tänkte jag på Enöga och sedelpressen men med en seriös inriktning också. Vill man få in mer pengar så kan går det med små insatser och med en mindre arbetsinsats som #cashback.
Det gäller nog att se sitt sparande som ett eget företag för att kunna hålla motivationen uppe.

Jag har under senare tiden tittat på sätt att sänka mina kostnader för att få mer pengar över till sparande och investeringar.
Det kan vara allt från att byta mobilabonnemang till att byta betalkort som ger bonus tillbaka på nästan alla kortköp utan årsavgift. I dagsläget har jag Preem Mastercard där 0,5% av köpen betalas tillbaka som bonus och det blir en nätt liten summa 4 ggr/år.
Fördelen med Preem är att bonusen kan sättas in på det egna kontot och behöver inte växlas in på en bensinmack.
Är du som mig och gillar att beställa online så finns det #cashback sidor som Refunder. Det är en samlingsplats för många stora online butiker som erbjuder rabatt i procent på köp. Själv har jag varit medlem där i flera år och har fått tillbaka flera hundra kronor av mina köp. Skulle du vilja prova tjänsten så får du i dagsläget 50 kr i bonus om du blir medlem, testa det är grattis förstås, annars så skulle jag inte vara med. 
Det pratas mycket nu om sparkvoter som ibland kan kännas lite väl löjliga när det sparas upp till 90% av lönen,  men visst om det går så varför inte. Det låter lite som en student som bor hemma. 
Själv är jag nog glad om sparnivån når 20-25% per månad och ska se om det inte går att höja lite.
Det gäller även att ha en partner som har samma inställning och mål för att det ska fungera och där är vi inte ännu. 
Själv är jag inte intresserad av att jaga extrapriser och köpa saker på Lidl. 
Jag värnar om att köpa svensk mat och försöker att handla lokalt om det går. Det är både miljömässigt och i längden ekonomiskt för oss alla.
Men har man en låg lön med bostadslån och CSN och en önskan att kunna ha lite reserv så kommer inte sparandet bli så högt.
Som tur är så slipper jag att ha en bil i dagsläget, och då kunde jag säga bye bye till sparandet och det hade varit sorgligt. Givetvis finns det personer som lyckas med det och då kan jag bara lyfta på hatten och säga grattis. 

Med detta vilja säga GOTT NYTT ÅR till alla läsare och önskar ett gott sparår 2019.


(Affiliatelänkar i inlägget)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar