måndag 26 november 2018

Har Du koll på din kommande pension?

Pensionen är en laddad sak som verkligen ska tas på allvar. 
Tiden går snabbt och hux flux så är det bara 10 år kvar att jobba och då blir det bråttom. 
Har man fått hem det orangefärgade kuvertet år efter år och sett hur utfallet blir varje år efter skatt när det är dags att bli pensionär och det är inte det mest upplyftande och inspirerande att läsa när det är många år kvar att arbeta. 
Men åter till vad staten preliminärt erbjuder och om allt går som uträknat så blir det ett kraftigt bakslag ekonomiskt när pengarna efter skatt blir avsevärt lägre än vad Du hade som anställd. 

Mycket att tänka på när man har börjar jobba eller jobbat ett tag så är inte saker som tjänstepension, ppm och privat pensionsförsäkring först på agendan men det är ändå viktigt att ta tag i det ett steg i taget för att inte komma efter nu när tiden är spararens bäste vän.
De flesta arbetsgivare brukar ha ett avtal med facket och då ingår ett kollektivavtal med en tjänstepension där det sätts in pengar varje månad. 
Efter ett långt arbetsliv så kan det bli rätt så många olika bolag där man har sin tjänstepension som bör ses över regelbundet några gånger per år.
Tjänstepensionen kan antingen vara i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring och det är att föredra. Då kan man själv välja inriktningen på sitt sparande och inte låta bolaget sköta det.

Det finns flera olika sätt att kolla upp sina försäkringar och dessa webbsidor är verkligen användbara.

- minPension
Där loggar man in och systemet gör en körning som visar var och    vilka bolag man har sin tjänstepension i. Där går det även att            lägga in manuellt en privat pensionsförsäkring och andra som 
inte kommer upp vid sökningen. Hemsidan är lite som det              orangefärgade kuvertet. Kostnadsfri tjänst.

- Pensiono.se 
Många tjänstepensioner tar ut fast årliga avgifter och det kan över    tid äta upp avkastningen med 30% som annars skulle tillfallit          innehavaren av försäkringen. Med Pensiono så ger man bolaget        tillstånd att se över alla försäkringsbolag och visa vilka som            erbjuder den mest billiga förvaltningen. Kostnadsfri tjänst.
Denna lilla film visar hur det fungerar 

Själv har jag valt indexfonder i nästan alla mina tjänstepensioner för att de är billiga i avgift och så slipper jag gå in så ofta och se över dem.


***Följande länkar ovan är inga affiliatelänkar.***


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar