lördag 27 februari 2016

Det känns så hopplöst!

Det känns så hopplöst!

När börsen går upp några procent så känns det som att nu är allt över och ljuset i tunneln börjar ses allt klarare och hoppet om en vändningen är nära. 
Men sen så kommer det dessa dagar med nedgångar på över 3% och då känns vändningen allt längre bort.
Sedan jag började sätta upp mina sparmål igen för snart ett år sedan har börsen bara gått ner och det är aldrig roligt att köpa på toppen som jag gjorde för att se värdet på innehaven minska med 20-40%. 
Men då ska man även se vad för placeringshorisont som man har och vad sparandet ska leda till framöver.
Om det är ett kortsiktigt sparande så kan man se hur en placering på börsen lätt kan tappa 20% av sitt värde på kort tid. Nackdelen är då att ta igen dem går inte lika fort utan kan ta en längre tid. 
Då får man vända sig till andra mer säkra alternativ. 
Bankkontot på vanliga banken kanske inte är det bästa alternativet i dessa lågräntetider så nischbankerna eller liknande kan vara bättre.
Själv använder jag Akelius som ger en bra ränta på 1 år respektive 3 år.

Men om nu inledning i detta inlägg började väldigt negativt så vill jag bara inflika att kortsiktigt kan allt se mörkt ut när fonder och aktier visar röda minussiffror så kommer det ljusare tider med mer uppgångar än nedgångar. 
Börsen går i cykler och med ett långsiktigt sparande så spelar inte dessa nedgångar någon speciell roll utan de bidrar bara till att man kan kompletteringsköpa och stå stark vid en kommande uppgång. 

Så se framåt och ha is i magen. 
Genom att sälja för att allt ser hopplöst ut förlorar endast du på och de som vinner är banker som tjänar courtage på fler som köper och säljer.

Så hur resonerar du i dessa oroliga tider?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar